Przepisy:
Wieprzowina w sosie borówkowym
Składniki:
250g polędwicy wieprzowej, 1-2 łyżki miodu, 250gi świeżych owoców borówki amerykańskiej, 2 łyżki czerwonego wina, 2 łyżeczki cynamonu, rozmaryn, tymianek, roszponka, 1 łyżka brązowego cukru , kolorowy pieprz, sól
Wieprzowinę kroimy w plastry, nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, nacieramy mięso miodem i smażymy aż będzie miękkie.
Na drugiej patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy owoce borówki amerykańskiej. Posypujemy cynamonem, dodajemy brązowy cukier oraz 2 łyżki czerwonego wina. Gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Wieprzowinę podajemy z przygotowanym sosem borówkowym oraz roszponką jadalną (Valerianella locusta) skropioną oliwą z oliwek. udekorowaną świeżymi borówkami.
Smacznego!