Rogaliki z borówkami
poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Rogaliki z borówkami

Składniki:

Rozczyn z drożdży:

1szklanka śmietany kwaśnej, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru

Łączymy śmietanę, rozkruszone drożdże i cukier tak, aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

½ kg mąki, ½ łyżeczki soli, 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka

Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy przygotowany rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i wykrawamy trójkąty o boku około 8cm. Na trójkącikach układamy po 3-4 owoce borówki i zawijamy. Rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy w temp. 190-200°C przez 15-20 minut aż się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Galeria

przewiń do góry