Ciasto z borówkami
poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Przepis na ciasto borówkowe
Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 2 szklanki świeżych borówek
  • cukier puder
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Utrzyj jajka z cukrem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Stopniowo dodawaj do jajek, wlewając również mleko. Dokładnie wymieszaj po każdym dodaniu. Następnie dodaj masło i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do ciasta 1 szklankę borówek. Rozprowadź ciasto w formie do pieczenia i posyp pozostałymi owocami borówki. Ciasto umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz w 250 stopniach przez 45 minut. Podawaj z cukrem pudrem.

Galeria

przewiń do góry