Borówka amerykańska to zdrowie
poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Borówka przeciw nowotworom - aktywność antyoksydacyjna
Za główną przyczynę powstawania chorób nowotworowych uważa się wolne rodniki. Są to bardzo aktywne formy tlenu o silnych właściwościach utleniających, które niszczą błony komórkowe i DNA w organizmie człowieka, w procesie znanym jako stres oksydacyjny komórek, który jest odpowiedzialny za choroby związane z procesem starzenia, wiotczenie skóry, pogarszanie wzroku a także za nowotwory.

Antyoksydanty są natomiast substancjami, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wraz z wiekiem produkcja naturalnych antyoksydantów w organizmie człowieka maleje. Owoce borówki są natomiast ich bogatym źródłem. Występującymi w borówce związkami o charakterze antyoksydacyjnym są wit. C i E a także antocyjany. Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich innych owoców. Badania oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) dowiodły, że owoce borówki zapewniają znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż inne owoce i warzywa. Dzięki temu, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia, a także pozwalają zachować elastyczność skóry i dobry wzrok.

Borówka a procesy starzenia
Owoce borówki amerykańskiej są uznane ze naturalny eliksir młodości.

Znalazło to potwierdzenie na testach przeprowadzonych na szczurach karmionych owocami borówki amerykańskiej, które wykazywały spowolnienie procesów starzenia i zachowywały znacznie dłużej wysoką sprawność fizyczną i psychiczną w porównaniu ze szczurami na zwykłej diecie. Również testy prowadzone na myszach wykazały, że te karmione owocami borówki zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz miały duże zdolności poznawcze. Po zbadaniu funkcji mózgowych tych myszy okazało się, że miały one zdecydowanie lepszą transmisję sygnałów w komórkach nerwowych w mózgu.

Podobny wpływ borówka ma również na ludzi - dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Najnowsze badania dowiodły, że jedzenie owoców borówki przyspiesza regenerację komórek nerwowych, która spada w starszym wieku, a nawet indukuje tworzenie się nowych komórek. Ma to pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia pod względem psychicznym i fizycznym, a także poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje młodość.

Pozytywny wpływ na układ moczowy
W owocach borówki znajdują się również związki zwane proantycyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych człowieka, gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.

Borówka na wysokie ciśnienie
To prawda, że owoce borówki pomagają również obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, które zwiększa ryzyko zawału i chorób układu krążenia.

Antocyjany uwolnione z pigmentu znajdującego się w niebieskiej skórce owoców wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne, a także wzmacniają żyły i tętnice.

Zawartość składników odżywczych i inne dobroczynne właściwości borówki
Nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu.

140 gram owoców borówki zawiera jedynie 1 gram tłuszczu, co więcej jest to zdrowa forma tłuszczu HDL który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce borówki nie zawierają natomiast „złego" cholesterolu LDL, a nawet obniżają jego poziom dzięki zawartości fitoestrogenów. Są źródłem wit. C i żelaza, dzięki dużej zawartości wit. A pozytywnie wpływają również na wzrok. Ponadto 140g owoców zawiera około 7 gram błonnika, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego- przyspiesza perystaltykę jelit i rozwój korzystnych bakterii jelitowych, usuwa trujące związki z organizmu człowieka.

Owoce borówki mają wysoką wartość odżywczą ze względu na zawartość potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a także witamin takich jak ryboflawina i niacyna.

Podsumowanie właściwości zdrowotnych borówki
Jedzenie owoców borówki chroni zatem przed chorobami nowotworowymi, opóźnia procesy starzenia, poprawia pamięć, chroni układ nerwowy, poprawia funkcjonowanie układu krążenia i układu moczowego, zwiększa odporność na infekcje i pomaga na długo zachować energię i witalność.

Całkowite korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia borówki czynią ją bezcennym narzędziem w walce z chorobami. W rzeczywistości, w kategorii długoterminowych korzyści borówka jest zdecydowanie najlepszym z owoców i powinna stanowić część diety każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i dobrą kondycję. Zatem, czy możemy pozwolić sobie aby nie korzystać z jednego z najsmaczniejszych i najzdrowszych prezentów jakie daje nam natura?



Galeria

przewiń do góry